#STELLING

Daniëlle Neeleman
Portefeuille Manager Woningen bij MN, pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder reageert op de stelling

“Corona of niet, het tekort aan woningen blijft groeien”

#STELLING

Daniëlle Neeleman

Portefeuille Manager Woningen bij MN, pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder reageert op de stelling

 

“Corona of niet, het tekort aan woningen blijft groeien”

Of de coronacrisis grote invloed heeft op de woningbouw is volgens Daniëlle Neeleman nog maar de vraag. De belangrijkste ontwikkelingen in de markt zijn in haar optiek zo goed als coronabestendig.
“De verduurzaming en de digitalisering versnellen, terwijl het tekort aan woningen alleen maar groeit. Hieraan verandert corona niets.”
“Wij verwerven vastgoed en zijn betrokken bij de ontwikkeling van woningen en appartementen.”

“Als pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder belegt MN voor twee pensioenfondsen in vastgoed, waaronder woningbouw. Wij verwerven vastgoed en zijn betrokken bij de ontwikkeling van woningen en appartementen met als doel om deze minimaal twintig jaar te verhuren. Bezien vanuit die investeringshorizon zijn kwaliteit en duurzaamheid voor ons belangrijk. We zijn bijvoorbeeld al sinds 2012 bezig met het verduurzamen van ons bestaand woningbezit. Als gevolg hiervan en van een selectief aan- en verkoopbeleid heeft inmiddels zo’n 90% van onze portefeuille een groen energielabel. De huidige crisis verandert hier niets aan. Corona of niet, feit is dat het tekort aan woningen alsmaar blijft groeien. We blijven dus investeren in nieuwbouw en duurzaamheid en ik denk dat dit voor veel beleggers geldt.

“In de vorige crisis mochten wij van het Pensioenfonds Metaal en Techniek, een van onze opdrachtgevers, juist investeren in nieuwbouw als steun in de rug voor hun achterban.”

Investeren in nieuwbouw voor achterban

 

“Wat voor ons nog extra meespeelt, is dat het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), een van de twee opdrachtgevers waarvoor wij beleggen, zeer betrokken is bij hun achterban, die behoorlijk afhankelijk is van de bouw. In de vorige economische crisis mochten wij van PMT daarom juist investeren in nieuwbouw, als een steun in de rug voor die achterban. Ook nu hebben we weer een mandaat gekregen om de woningportefeuille verder uit te breiden. Nadat Heembouw het appartementencomplex De President in Den Haag naar volle tevredenheid voor ons had gerealiseerd, hebben we het volgende gezamenlijke project alweer opgestart. In Schiedam gaan we met Heembouw 149 nieuwe appartementen realiseren.”

 

Woningstrategie verandert niet

“Als het gaat om de concrete invulling van onze nieuwbouwstrategie zorgt corona ook niet voor een koerswijziging. We hebben onze voorkeurslocaties vastgelegd in een roadmap en zien geen redenen om die vanwege corona aan te passen. Dat geldt ook voor de keuze tussen nieuwbouw en transformatie, beide opties staan open. Ons doel is om huurders een fijne, comfortabele huurwoning aan te bieden. We beoordelen projecten op basis van de rendementsverwachting en een programma van eisen. Dat programma, waar duurzaamheid een belangrijk onderdeel van is, wordt continu bijgesteld op basis van onder andere ervaringen van huurders en de wet- en regelgeving. Dat huurders door corona veel meer tijd thuis doorbrengen en hun wooneisen wellicht naar boven bijstellen, heeft vooralsnog geen invloed op de gangbare eisen en criteria. Kwaliteit stond bij ons altijd al voorop. Ik zie overigens wel een versnelling optreden in duurzaamheidseisen, niet alleen vanuit ons, maar ook vanuit gemeenten (vergunningseisen). Toch is ‘think big, act small’ nog steeds de praktijk. Op het gebied van circulair bouwen loopt de markt tegen praktische uitdagingen aan die we alleen kunnen slechten door te beginnen.”

“Toen de lockdown net in ging,
was de eerste gedachte dat
de huurmarkt zou stagneren.”

“Toen de lockdown net in ging,
was de eerste gedachte dat
de huurmarkt zou stagneren.”

Verwachte stagnering huurmarkt bleef uit

“De woningcomplexen waarin wij beleggen, worden beheerd en verhuurd door vastgoedmanagers. Medio maart, toen de lockdown net was in gegaan, was de eerste gedachte dat de huurmarkt zou stagneren. Enerzijds omdat aspirant-huurders de woningen fysiek niet meer wilden of mochten bezichtigen. Anderzijds omdat er in beginsel nagenoeg geen woningen werden opgezegd en de leegstand minimaal was.” “Uiteindelijk bleek dat potentiële huurders niet terugdeinsden

voor sec een digitale bezichtiging van de woning, waardoor stagnatie uitbleef. Ook zijn er, mede dankzij het financiële coronavangnet van de overheid, nog hoegenaamd geen huurders met een huurachterstand bij gekomen. In onze portefeuille van 6000 woningen hebben we met maximaal tien huurders tijdelijke maatwerkafspraken hoeven te maken. Al met al denk ik dat de woningmarkt waar wij ons op bewegen behoorlijk coronabestendig is.”

Daniëlle Neeleman

Daniëlle Neeleman is vanaf 1997 werkzaam bij MN op diverse afdelingen. Zij startte als medewerker pensioenadministratie en stond pensioendeelnemers te woord over de opbouw of uitkering van hun pensioen. In 2012 groeide zij door naar haar huidige functie Portefeuille Manager Woningen. Daniëlle is verantwoordelijk voor de exploitatie en de rendementen van het MN-woningbezit en zorgt ervoor dat de woningen verhuurd zijn met zo min mogelijk betalingsachterstand. Bij nieuwbouwprojecten is zij vrijwel direct vanaf de start betrokken als vertegenwoordiger van toekomstige huurders. Daniëlle heeft op hbo-niveau bedrijfseconomie gestudeerd en bij de Amsterdam School of Real Estate de opleiding Vastgoedexploitatie gevolgd.

“Al met al denk ik dat de woningmarkt waar wij ons op bewegen behoorlijk coronabestendig is.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan