“Het effect van corona en de lockdown op onze woonbeleving is groot. We zijn veel meer thuis en bekijken ons huis en onze woonomgeving hierdoor anders. Voor veel mensen is hun huis ook hun kantoor geworden: hoe maak je dan ruimte voor rustige werkplekken? Voor degenen die wel naar werk kunnen, is thuis nog meer de plek geworden waar ze tot rust willen komen en waar ze hun vrije tijd prettig door willen brengen. De relatie met de directe woonomgeving is belangrijker geworden. Wat zie je als je uit het raam naar buiten kijkt? Hoe staat de woning ten opzichte van de zon? Is er een eigen plek om buiten te zijn? Hoe groen is de wijk? Er is ook meer tijd voor reflectie: op het leven, op het werk, maar ook op de eigen woontoekomst: wat zou je graag willen veranderen en kan dat in je huidige woning? Het is niet voor niets dat de doe-het-zelf zaken en makelaars zo goed draaien. Als ik dit alles naar mijn werk vertaal, denk ik dat architecten aspirant-bewoners nog beter moeten laten zien wat de mogelijkheden zijn van een woning. Er is echt niet altijd veel ruimte nodig om ook een goede werk- of leerplek te creëren of om verbinding te maken met buiten. Mensen hebben behoefte aan die inzichten. Zelf ben ik ook bezig met een nieuwe woning. Tijdens de lockdown heb ik een fijne werkplek met een mooi uitzicht aan mijn wensenlijstje toegevoegd. Ik zal daarin echt niet de enige zijn.”
“Wat ik daarnaast ervaar is dat door corona de aandacht voor flora en fauna is gegroeid, evenals de behoefte om buiten te zijn. Voor veel mensen was de natuur de enige plek waar ze tijdens de lockdown naartoe gingen. We zijn veel meer gaan ervaren dat groen een positief effect op ons welzijn heeft. Maar dat gaat nog verder. Ons leven is door corona rustiger geworden, we haasten ons minder van de ene plek naar de andere. En als je vaker op dezelfde plek bent, vallen de seizoenen en de wisselingen in het weer meer op. Er zijn hele warme zomerdagen geweest en hele natte. Het is voor velen veel zichtbaarder geworden dat het klimaat verandert en dat we daar meer zorg en aandacht aan moeten besteden. Ik denk dat dit blijvend is: we hebben allemaal gevoeld hoe belangrijk de natuur voor ons is.”
“Als architect word ik blij van die ontwikkeling. Ook voor de coronacrisis was ik er al van overtuigd dat mensen gelukkig worden van groen in en om hun huis en dat we zo duurzaam mogelijk moeten bouwen. Of, zoals we dat bij Heembouw zeggen, we willen plekken creëren waar mensen echt willen zijn. Die slogan en de ambitie die daar in zit zijn alleen nog maar relevanter geworden. De noodzaak om in de woningbouw te verduurzamen kan dankzij de coronacrisis nog beter onderbouwd worden: er zal meer gehoor voor zijn. Daarnaast is ook het besef gegroeid dat groen en natuurinclusief bouwen belangrijk is. In mijn ontwerpen zal ik daar in ieder geval nog meer rekening mee gaan houden dan ik al deed.”
Caroline Klopper is architect bij Heembouw Architecten, klantgroep Wonen. Zij maakt ontwerpen voor zowel nieuwbouw als renovatie- en transformatieprojecten. Caroline behaalde haar bachelor of Science (2010) en master of science (2012) in de architectuur aan de Technische Universiteit in Delft. Na deze studies deed zij ervaring op bij verschillende bedrijven in verschillende functies. Zo werkte zij onder andere bij Critical Minds en was zij naast designer ook werkzaam als consultant projectmanagement en informatieanalist. Met die ervaring op zak trad zij in 2017 in dienst bij Heembouw Architecten.