INTERVIEW

“Als het niet
live kan,
doen we
het virtueel”

Lees het hele artikel

wonen

renovatie #heembouw

Draagvlakmeting in coronatijd

Project:

Waar:

Opdrachtgever:

Aan het woord:

Renovatie van 288 woningen

Wiekslag, Capelle aan den IJssel

Woningcorporatie Havensteder

Liset Juffermans,
bewonersbegeleider van Heembouw

Draagvlakmeting in coronatijd

Project:
Renovatie van 288 woningen

Waar:
Wiekslag, Capelle aan den IJssel

Opdrachtgever:
Woningcorporatie Havensteder

Aan het woord:
Liset Juffermans,
bewonersbegeleider
van Heembouw

“Corona heeft bijgedragen aan een nog completere informatieoverdracht.”

In Capelle aan den IJssel staan woningcorporatie Havensteder en Heembouw Wonen aan de vooravond van de renovatie van 288 woningen in de Wiekslag. De huurders spraken zich onlangs positief over het verduurzamingsplan. Liset Juffermans, bewonersbegeleider van Heembouw, vertelt hoe het team dat coronaproof voor elkaar heeft gekregen: “Het klinkt gek, maar corona heeft bijgedragen aan een nog completere informatieoverdracht.”

In de pré-coronatijd onderhield Heembouw in de voorbereiding op de draagvlakmeting veel persoonlijk contact met de huurders. Zo vergezelde Liset de uitvoerder tijdens het opnamegesprek. Terwijl haar collega de technische staat van de woning in kaart bracht, maakte zij kennis met de huurder en zijn persoonlijke omstandigheden, en lichtte ze het meegebrachte informatieboekje toe. Daarnaast werden alle huurders in een later stadium groepsgewijs uitgenodigd voor een bezoek aan de modelwoning. Liset: “Ik hoef niemand uit te leggen dat deze werkwijze in de huidige coronatijd niet meer kan. We moesten het aantal fysieke contactmomenten terugschroeven. De technische opname bleef, maar ik kon daar niet meer bij aanwezig zijn.” Heembouw koos er noodgedwongen voor om ook het overige contact met bewoners zoveel mogelijk via de mail en telefoon plaats te laten vinden. Zo werd het informatieboekje thuis bezorgd en kon de modelwoning op afspraak bezocht worden, alleen als telefonische uitleg niet voldeed.

Virtuele rondleiding

Liset: “Hoewel het niet anders kon, voelde het niet goed. We weten uit ervaring dat mensen het prettig vinden om met eigen ogen te zien hoe hun woning er na de renovatie uitziet en uit welke opties (bijvoorbeeld kleur en kastjes) ze kunnen kiezen. Dus dachten we, als dat niet live kan, dan doen we dat maar virtueel.” Zo gezegd, zo gedaan. Heembouw nam een filmpje op van de modelwoning. Op het filmpje is vertrek voor vertrek te zien hoe de maatregelen in de praktijk uitpakken. De informatiekaartjes en de gesproken tekst die het beeld ondersteunen, zijn ook terug te vinden in het bijvoorbeeld het informatieboekje. De reacties van de huurders waren erg positief. Liset: “De mensen vinden het handig omdat ze het filmpje op ieder moment kunnen bekijken en ook aan naasten kunnen laten zien. De huurders die ook nog de modelwoning bezochten, gaven aan dat het filmpje een heel waarheidsgetrouw beeld geeft. We ontvingen ook nog een goede tip hoe we het filmpje nog beter kunnen maken. Het is leuk om zo’n grote betrokkenheid te ervaren.” Liset en haar collega’s zijn van plan om de virtuele rondleiding ook in andere projecten te introduceren. Liset: “Een virtuele rondleiding is een uitstekende aanvulling gebleken op onze communicatiemiddelen. We gaan er dus zeker mee door. Ook na de coronatijd.”

In de pré-coronatijd vergezelde Liset de uitvoerder tijdens het opnamegesprek.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan