Innovatiemagazine

Parametrisch ontwerpen

Lees het hele artikel

Developersteam laat klanten kennis maken met platform parametrisch ontwerpen op Logistiek beurs Logistica in november 2022.

Innovatiemagazine

 Parametrisch ontwerpen 

Lees het hele artikel

Developersteam laat klanten kennis maken met platform parametrisch ontwerpen op Logistiek beurs Logistica in november 2022.

Ontwerp- en engineeringstrajecten korter

Met parametrisch ontwerpen klanten sneller van volledig advies voorzien

Parametrisch ontwerpen is één van de innovaties, die binnen het Heembouw Next programma verder worden ontwikkeld. Bij parametrisch ontwerpen genereert de computer ontwerpoplossingen op basis van data en ontwerpregels (scripts). Deze manier van geautomatiseerd ontwerpen biedt veel voordelen, met als belangrijkste voordeel dat we onze klanten nog beter kunnen voorzien van de meest optimale oplossing.

Onze ontwerp- en engineeringstrajecten worden verkort en we kunnen onze klanten veel sneller en transparanter van accuraat advies voorzien, bijvoorbeeld waar het gaat om duurzaamheid en efficiency van de plattegronden. Sinds 2021 is een multidisciplinair developersteam van Heembouw en Heembouw Architecten dedicated bezig, om parametrisch ontwerpen verder te ontwikkelen, zodat we uiteindelijk vanaf 2025 bij al onze projecten parametrisch ontwerpen kunnen toepassen. Wil je hier meer over lezen klik dan op deze link.

Parametrisch ontwerpen wordt al toegepast binnen Heembouw. Voor kavelstudies, maar ook voor het ontwerp van de groengevel van Ara Almelo en het gevelbeeld van het nieuwe hoofdkantoor voor NVM zoals hiernaast afgebeeld.

“Het unieke groenscherm van Ara Almelo (1 kilometer lang en 15 meter hoog) is parametrisch ontworpen”

“Het unieke groenscherm van Ara Almelo
(1 kilometer lang en 15 meter hoog) is
parametrisch ontworpen”

Wat is parametrisch ontwerpen: een korte uitleg

Bij parametrisch ontwerpen genereert de computer ontwerpoplossingen op basis van data en ontwerpregels (scripts). Deze manier van geautomatiseerd ontwerpen biedt veel voordelen. Zo kan snel en accuraat worden berekend wat bijvoorbeeld het meest efficiënte bouwvolume is voor een distributiecentrum op basis van het aantal stellingen; hoe je tot een duurzamer gebouw komt; wat de ideale kantoorindeling is op basis van het aantal medewerkers of de optimale woningverkaveling voor een specifieke locatie. Klanten krijgen zo snel en volledig inzicht in de mogelijkheden. En varianten kunnen direct aan belangrijke eisen worden getoetst, om zo goed gefundeerde keuzes te maken. Met parametrisch ontwerpen maken we maximaal gebruik van onze kracht als ontwerpende bouwer. Wie anders kan van de eerste kavelstudie tot de laatste schroef écht integraal ontwerpen?

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan