Parametrisch ontworpen gevel voor
nieuw hoofdkantoor NVM in Utrecht.

Parametrisch ontworpen gevel voor
nieuw hoofdkantoor NVM in Utrecht.

Parametrisch Ontwerpen is de toekomst

Alle ontwerp- en uitvoerende kennis in één platform

Parametrisch ontwerpen is één van de innovaties waar Heembouw stevig op in zet. Bij parametrisch ontwerpen genereert de computer ontwerpoplossingen op basis van data en ontwerpregels (scripts). Door deze manier van geautomatiseerd ontwerpen kunnen we onze klanten snel en volledig inzicht geven in de mogelijkheden van zijn huisvestingsopgave.

Als onderdeel van het Heembouw Next programma, is een multi disciplinair team dedicated aan de slag om parametrisch ontwerpen binnen Heembouw verder te ontwikkelen, zodat uiteindelijk in 2025 alle projecten van Heembouw parametrisch worden ontworpen. Op weg daar naartoe, wordt nu gewerkt aan de realisatie van een eerste doel: “Uiterlijk eind september 2023 staan we aan de vooravond van het realiseren van een distributiecentrum op basis van een parametrisch model”.

Een eigen team van developers is bezig een data-platform te bouwen, waarmee we uiteindelijk een virtueel distributiecentrum kunnen realiseren. Nu wordt bepaald welke parameters nodig zijn om een DC te configureren en daarmee te gaan rekenen. De meeste formules zijn al in het platform opgenomen; volgende stap is de juiste waardes eraan toe te kennen. Dat Heembouw één van de grotere spelers is in de markt van logistieke centra, verklaart de keuze te werken aan een distributiecentrum als prototype. We hebben heel veel ervaring en kennis van dit type gebouwen, niet alleen in het ontwikkelen en bouwen ervan, maar met Heembouw Architecten ook in het ontwerpen. Met een DC als referentie, bouwt Heembouw een platform om elk gebouw parametrisch te ontwerpen.

Waar we nu staan, leggen we uit in onderstaand filmpje.

“Met parametrisch ontwerpen maken we maximaal gebruik van onze kracht als ontwerpende bouwer. Wie anders kan van de eerste kavelstudie tot de laatste schroef écht integraal ontwerpen?”

Parametrisch ontwerpen is complete integratie van alles wat met een gebouw te maken heeft

Dat Heembouw als ontwerpende bouwer bij alle stappen in een bouwproject, van ontwikkeling en ontwerp tot en met uitvoering en onderhoud betrokken is, is voor parametrisch ontwerpen een grote meerwaarde. Parametrisch ontwerpen is complete integratie van alles wat met een gebouw te maken heeft. Dat kan alleen wanneer je ook kennis hebt van alle stappen in een proces en ze ook uitvoert. Zoals wij bij Heembouw gewend zijn te werken. Alle kennis en ervaring die in het hele proces nodig is, ontwerp- en uitvoerende kennis, zit in het platform.

De data in het platform wordt met uiteenlopende informatie verder verrijkt. Bijvoorbeeld met data van onze strategische partners en leveranciers. Zo brengen we het strategisch partnership naar een volgend niveau. Dat geldt ook voor data van onze klanten. We hebben veel terugkerende klanten, en kennen hun ambities, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Die kunnen we als klant specifieke dataset aan het platform toevoegen.

Snel en volledig inzicht in de mogelijkheden voor de klant, met een sneller en efficiënter ontwerpproces

Voor Heembouw is het duidelijk: Parametrisch ontwerpen is de toekomst. We krijgen hiermee een sneller en efficiënter ontwerpproces en kunnen onze klanten sneller bedienen. Het platform zorgt voor betrouwbaarheid in de uitvraag en wat geleverd wordt. Dankzij de kennis in het platform, zijn we in staat om snel verschillende varianten voor de klant te testen, en die kan hierdoor eerder een afgewogen keuze maken. Je ziet de volledige samenhang tussen de klantambitie en een gebouw in één keer. Ons platform kan eenvoudig het optimum tussen uiteenlopende wensen berekenen. Waarmee de klant zijn ambities op verschillende thema’s, bijvoorbeeld duurzaamheid, kosten en exploitatie, objectief tegen elkaar kan afwegen.

Een multi disciplinair team werkt dedicated aan de stip op de horizon: “In 2025 worden alle projecten van Heembouw parametrisch ontworpen.”

Een multi disciplinair team werkt dedicated aan de stip op de horizon: “In 2025 worden alle projecten van Heembouw parametrisch ontworpen.”

Het voordeel van Parametrisch Ontwerpen

Werken met computerkracht, wat bij parametrisch ontwerpen gebeurt, doet misschien vermoeden dat het resultaat standaard is en “meer van hetzelfde”. Ten onrechte: We bouwen een platform op uit data, maar wel zo flexibel dat de eigen, unieke identiteit van de klant en architect terugkomen in het uiteindelijke gebouw. Al bij de start van een project is er meer inzicht in de (on) mogelijkheden, dat geeft veel vormvrijheid. Met de klantvraag en -ambities als vertrekpunt, worden de meest optimale uitgangspunten gegenereerd en van daaruit de beste oplossing. Door parametrisch te ontwerpen, wordt repeterend werk uit het proces gehaald. Met als groot voordeel dat er meer tijd en ruimte overblijft om ons nog beter te verdiepen in de complexe opgaven van onze klanten.

Wat is parametrisch ontwerpen: een korte uitleg

Bij parametrisch ontwerpen genereert de computer ontwerpoplossingen op basis van data en ontwerpregels (scripts). Deze manier van geautomatiseerd ontwerpen biedt veel voordelen. Zo kan snel en accuraat worden berekend wat bijvoorbeeld het meest efficiënte bouwvolume is voor een distributiecentrum op basis van het aantal stellingen; hoe je tot een duurzamer gebouw komt; wat de ideale kantoorindeling is op basis van het aantal medewerkers of de optimale woningverkaveling voor een specifieke locatie. Klanten krijgen zo snel en volledig inzicht in de mogelijkheden. En varianten kunnen direct aan belangrijke eisen worden getoetst, om zo goed gefundeerde keuzes te maken. Met parametrisch ontwerpen maken we maximaal gebruik van onze kracht als ontwerpende bouwer. Wie anders kan van de eerste kavelstudie tot de laatste schroef écht integraal ontwerpen?

Nieuw bij Heembouw

Slimm kantoorconcept biedt maatwerk met de snelheid van confectie

home nieuw bij Heembouw

SLIMM kantoorconcept helpt MKB aan een kantoor op maat

Voor midden-en kleinbedrijven, die op zoek zijn naar een eigen nieuwbouw kantoor, ontwikkelde Heembouw het SLIMM kantoor concept. Speciaal voor kantoren tussen de 800 en 2.000m2. Een onder architectuur ontworpen en toekomstbestendig kantoor, duurzaam, met een hoge gebruikskwaliteit. Waarbij klanten heel eenvoudig een stijl kunnen kiezen, die past bij hun identiteit.
”Kies eenvoudig de stijl die past bij de identiteit van uw bedrijf, en geniet van zeer hoge gebruikskwaliteit door compleet doorontwikkelde technologie. Altijd met de gebruiker centraal.”

”Kies eenvoudig de stijl die past bij de identiteit van uw bedrijf, en geniet van zeer hoge gebruikskwaliteit door compleet doorontwikkelde technologie. Altijd met de gebruiker centraal.”

Heembouw Architecten direct aan tafel

Het concept is door Heembouw Architecten ontworpen en uitgewerkt. De klant geeft aan hoeveel ruimte hij denkt nodig te hebben, en Heembouw Architecten kan bij de klant aan tafel direct een ontwerp configureren op basis van een aantal stramienen, aantal verdiepingen, drie types gevels en een aantal aanvullende opties. Binnen de plattegronden die dan ontstaan, kan de klant de kantoorzones invullen met verschillende werkconcepten. En met behulp van een calculatietool kan er ook direct een prijs worden bepaald. Meer info vind je hier.

Nieuw bij Heembouw

Werken in de cloud met BIM VDI

home nieuw bij Heembouw

 

Werken in de cloud met BIM VDI

“Collega’s op de bouw kunnen nu live meekijken in het model”

Bij Heembouw werken we al jaren met BIM. Toen we bij het uitbreken van de corona pandemie, ineens allemaal vanuit huis gingen werken, was het vaak lastig de grafisch zware applicaties die worden gebruikt in het BIM proces vanuit huis te gebruiken, zoals Revit, AutoCAD, Solibri, Enscape Formit, Rhino en Dynamo, aangevuld met de Adobe pakketten en een groot aantal Revit plugins. Reden om snel op zoek te gaan naar een oplossing.

Een groep van ruim veertig collega’s (Architecten, Modelleurs en BIM engineers) werkt alweer een tijdje vanaf hun nieuwe werkplek in de cloud. Werken vanuit huis of vanaf de bouwplaats is hiermee een stuk sneller geworden. “Wachttijd” voor het openen van zware modellen is er niet meer.

Volgende stap: anders samenwerken met onze strategische partners

Nu wordt er gekeken naar de volgende stappen die we kunnen nemen om samenwerking op gebied van BIM in de cloud verder te verbeteren. Naast het werken op de bouwplaats zien we ook kansen om anders met onze strategische partners te gaan samenwerken. De VDI omgeving vormt hiervoor de benodigde basis infrastructuur. We onderzoeken meerdere mogelijkheden om samen te werken met ons documentenportaal Docstream. En daarnaast blijven we ook op de achtergrond verbeteringen doorvoeren.

“Nu open ik een model vanuit huis in minder dan 2 minuten. Dat scheelt zoveel frustraties!”

In de afgelopen maanden, zijn we ons BIM proces goed onder de loep aan het nemen. Zo kijken we bijvoorbeeld naar het delen van onze modellen intern en extern, en zijn we aan het onderzoeken hoe we om moeten gaan met bijvoorbeeld de zeer grote pointcloudbestanden die we vooral bij renovatie- en onderhoudprojecten gebruiken. En hoe we met een dynamisch model, wel overdracht momenten kunnen creëren om samen te werken met elkaar en onze partners.  De reacties van collega’s na het eerste gebruik zijn veelbelovend en overwegend positief. Een grote eerste stap is gezet, en nu gaan we verder.

“Dit systeem helpt ons verder De Ontwerpende Bouwer te zijn. Onze collega’s op de bouw kunnen live in het actuele model mee kijken!”

Werken in de cloud met BIM VDI

“Collega’s op de bouw kunnen nu live meekijken in het model”

Bij Heembouw werken we al jaren met BIM. Toen we bij het uitbreken van de corona pandemie, ineens allemaal vanuit huis gingen werken, was het vaak lastig de grafisch zware applicaties die worden gebruikt in het BIM proces vanuit huis te gebruiken, zoals Revit, AutoCAD, Solibri, Enscape Formit, Rhino en Dynamo, aangevuld met de Adobe pakketten en een groot aantal Revit plugins. Reden om snel op zoek te gaan naar een oplossing.

 

Een groep van ruim veertig collega’s (Architecten, Modelleurs en BIM engineers) werkt alweer een tijdje vanaf hun nieuwe werkplek in de cloud. Werken vanuit huis of vanaf de bouwplaats is hiermee een stuk sneller geworden. “Wachttijd” voor het openen van zware modellen is er niet meer.

Volgende stap: anders samenwerken met onze strategische partners

Nu wordt er gekeken naar de volgende stappen die we kunnen nemen om samenwerking op gebied van BIM in de cloud verder te verbeteren. Naast het werken op de bouwplaats zien we ook kansen om anders met onze strategische partners te gaan samenwerken. De VDI omgeving vormt hiervoor de benodigde basis infrastructuur. We onderzoeken meerdere mogelijkheden om samen te werken met ons documentenportaal Docstream. En daarnaast blijven we ook op de achtergrond verbeteringen doorvoeren.

“Nu open ik een model vanuit huis in minder dan 2 minuten. Dat scheelt zoveel frustraties!”

 

In de afgelopen maanden, zijn we ons BIM proces goed onder de loep aan het nemen. Zo kijken we bijvoorbeeld naar het delen van onze modellen intern en extern, en zijn we aan het onderzoeken hoe we om moeten gaan met bijvoorbeeld de zeer grote pointcloudbestanden die we vooral bij renovatie- en onderhoudprojecten gebruiken. En hoe we met een dynamisch model, wel overdracht momenten kunnen creëren om samen te werken met elkaar en onze partners.  De reacties van collega’s na het eerste gebruik zijn veelbelovend en overwegend positief. Een grote eerste stap is gezet, en nu gaan we verder.

“Dit systeem helpt ons verder De Ontwerpende Bouwer te zijn. Onze collega’s op de bouw kunnen live in het actuele model mee kijken!”

Nieuw bij Heembouw

Hoeveel vierkante meter kantoor heb ik nodig?

home nieuw bij Heembouw

Heembouw Kantoor Calculator

Hoeveel vierkante meter kantoor heeft u nodig?

De Heembouw Kantoor Calculator is een tool die we afgelopen jaar zelf ontwikkeld hebben, om eindgebruikers inzicht te geven in hoeveel vierkante meters kantoor past bij hun wensen, met bijbehorend budget.

 

Jorg Kerkvliet, nu onze collega, heeft zijn afstudeeronderzoek bij Heembouw gedaan. En daaruit bleek dat klanten in de eerste fase van hun zoektocht naar nieuwe huisvesting vooral op zoek zijn naar twee dingen:
1. Een geschikt kavel voor hun nieuwbouw
2. Een antwoord op de vraag hoeveel m2 kantoor ze nodig hebben met het aantal werknemers dat het bedrijf heeft of naar toe wil groeien

Hiervoor hebben we een online tool ontwikkeld: de Heembouw Kantoor Calculator. Een rekenmethode, die met een aantal gegevens van de klant een berekening maakt en aangeeft hoeveel vierkante meter kantoor hij of zij nodig heeft. Daarnaast geeft de tool ook aan hoeveel vierkante meter kavel het bedrijf nodig heeft bij nieuwbouw. Zo kan men daarna ook op de gronddatabank.nl het juiste benodigd aantal vierkante meters invoeren, wat de zoektocht gerichter maakt.

Online rekentool

We blijven de Kantoor Calculator verder ontwikkelen, zodat we nog beter en meer advies kunnen geven. Dus, bent u op zoek naar nieuwe huisvesting én wilt u een realistische inschatting van de ruimte die u minimaal nodig hebt? Bereken met de Heembouw Kantoor Calculator in vier stappen eenvoudig uw kantoorbehoefte. U ontvangt direct een betrouwbaar inzicht in het benodigde aantal vierkante meters kantoor en kaveloppervlakte.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan