Innovatiemagazine

Innovatie bij Heembouw

Lees het hele artikel

cultuur

innovatie #heembouw

Innoveren is essentieel om ons als organisatie duurzaam te ontwikkelen en voor onze talenten een aantrekkelijke werkgever te zijn. Bovendien is innovatie onmisbaar om onze klanten te blijven verrassen. Innovatie is onderdeel van ons dagelijks werk. Bezig zijn met nieuwe dingen is leuk en inspirerend. Alle ideeën zijn welkom, maar omdat tijd een kostbaar goed is in deze drukke (bouw)tijden, ligt de focus met name op de innovaties die een relatie hebben met de strategische doelen van Heembouw, zoals duurzaamheid en circulariteit.

Om de vernieuwende ideeën die er binnen de organisatie leven te structureren en verder tot ontwikkeling te brengen, hebben we een bijzondere innovatiestructuur bedacht. Hierbij is er bewust voor gekozen om géén aparte Research & Development afdeling in te richten. In plaats daarvan werken we met innovatiecoaches die onderdeel zijn de klantgroepen, Heembouw Architecten en de stafafdelingen. Deze coaches zorgen ervoor dat innovaties kunnen “landen” en helpen de ideehouders om hun idee verder te ontwikkelen.

Doordat zij onderdeel zijn van het team dat ook bezig is met de reguliere business, is innoveren ook echt onderdeel van het dagelijks werk. Het indienen van een nieuw idee kan via een aparte innovatiemodule op ons sociale intranet Plek. Zo kunnen alle collega’s direct zien welke ideeën er binnen Heembouw leven, ze kunnen er informatie aan toe voegen en hun vragen of opmerkingen erbij plaatsen. Die dan ook direct zichtbaar zijn voor iedereen. Laagdrempelig en gemakkelijk.

Kennis delen en feedback ophalen

Innovaties en ideeën die er zijn, willen we delen met de collega’s in de organisatie en hun feedback vragen. Binnen Heembouw doen we dat op verschillende manieren.

Op ons sociale intranet Plek zijn alle innovaties binnen Heembouw zichtbaar. Tijdens ons Heembouw café pitchen collega’s hun innovaties aan andere collega’s, en sluiten die af met een hulpvraag hoe de innovatie verder gebracht kan worden. Een laagdrempelige en informele manier om kennis en ervaring te delen. Medio april hadden we weer een ideecafé, deze keer geheel virtueel.

Kennisdelen met onze externe relaties en strategische partners doen we via ons jaarlijkse relatie-event. Ons laatste live event stond in het teken van circulariteit.

Kennis delen en feedback ophalen

Innovaties en ideeën die er zijn, willen we delen met de collega’s in de organisatie en hun feedback vragen. Binnen Heembouw doen we dat op verschillende manieren. Op ons sociale intranet Plek zijn alle innovaties binnen Heembouw zichtbaar. Tijdens ons Heembouw café pitchen collega’s hun innovaties aan andere collega’s, en sluiten die af met een hulpvraag hoe de innovatie verder gebracht kan worden.

Een laagdrempelige en informele manier om kennis en ervaring te delen. Medio april hadden we weer een ideecafé, deze keer geheel virtueel.

Kennisdelen met onze externe relaties en strategische partners doen we via ons jaarlijkse relatie-event. Ons laatste live event stond in het teken van circulariteit.

Heembouw Next

Voor het opschalen van grote innovaties, start dit jaar (2021) het Heembouw Next programma. Een bewuste keuze om substantieel en structureel meer te investeren in kennis.

Als ontwerpende bouwer kunnen wij de kennis uit de hele keten optimaal integreren. Daarmee kunnen we, om  nog meer in de huid van onze klant te kunnen kruipen en onze dienstverlening aan de voorkant verder te versterken.

Voorbeelden van grote innovaties die via dit programma verder ontwikkeld worden zijn houtbouw en parametrisch ontwerpen. Binnen dit programma wordt in een dedicated team, vanuit de business, één tot twee jaar gewerkt aan de verdere ontwikkeling van een innovatie. De klantgroep krijgt de ruimte om voor vervanging te zorgen. Indien noodzakelijk worden mensen van buiten aangetrokken om specifieke kennis in te brengen. Daarnaast is er budget om te investeren in bijvoorbeeld software, onderzoek of extern advies.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan