Van land naar pand
Biobased Day Heembouw
Biobased (bouw) materialen zijn hernieuwbaar en slaan CO2 op. Er komen steeds meer van dit soort materialen, producenten maken de transitie van traditioneel naar biobased, en de beweging van land en plant naar pand wint steeds meer terrein. Toch passen we biobased materialen, anders dan hout, nog niet op grote schaal toe. Op 17 september organiseerde Heembouw een Biobased Day om de kennis van biobased materialen te vergroten.
We kijken terug op een geslaagde dag, waar onze eigen collega’s, maar ook studenten en externe relaties, konden horen en zien, wat er al mogelijk en beschikbaar is op het gebied van biobased ontwerpen en bouwen. Met een markt, waar leveranciers en partners , samen met hun producenten hun biobased materialen en producten demonstreerden. Met inspiratie van onze eigen architecten Hugo en Rogier, hoe we nu al ontwerpen en bouwen met de natuur. Met een gepassioneerde pitch van start-up Beyond Wood over hun 100% biobased hernieuwbare, duurzame plaatmaterialen Reduco. En met een keynote van Norbert Schotte, die als één van de initiatiefnemers van de Gideonsbende staat voor het versnellen van verschillende transities in de bouw, met focus op de beweging naar biobased bouwen. Aan het eind van onze Biobased day was er maar één duidelijke conclusie: Het is tijd om nú vol in te zetten op biobased ontwerpen en bouwen; en daar gaan we voor.
Groen als geluksfactor
Natuur komt niet uit de lucht vallen. Het is vandaag de dag wel meer dan ooit nodig. Dat betekent veel voor de bouw als sector en maakt onze rol als ontwerper van grote betekenis. Natuurinclusief ontwerpen en bouwen is een krachtige oplossing voor die opgaven waar de combinatie te maken valt. En dat kan vaker dat je denkt. Los van de waarde voor klimaat en biodiversiteit is groen daarnaast een belangrijke geluksfactor. Een groene omgeving nodigt uit om buiten te zijn, is aantrekkelijk en gezonder. Voor mens, dier en klimaat.
Hoe pakken we dat aan?
Al bij de start van een project betrekken we een ecoloog en geregeld ook een landschapsarchitect. Welke diersoorten zijn er, of zou je juist willen aantrekken om de goede lokale balans te maken of te herstellen? Welke landschappelijke waarden -nu en straks- zijn van belang? Welke randvoorwaarden komen hieruit, die we kunnen opnemen in het plan en het ontwerp? De inzichten die dit oplevert, zijn van groot belang. Als ontwerpende bouwer gaan we vervolgens gezamenlijk aan de slag, met zowel kennis van de uitvoering en realisatie, als ideeën ten aanzien van ontwerp en functie, om tot een optimaal plan te komen.
Op weg naar 100% natuurinclusief
Het integreren van natuur in onze projecten, met onder andere groene gevels, overvloedige beplanting, diervriendelijke buitenverlichting en nestkasten, bevordert de lokale biodiversiteit. In samenwerking met landschapsarchitecten en ecologen zorgen we ervoor dat deze ingrepen naadloos aansluiten op de lokale flora en fauna. Inmiddels is al meer dan 70% van onze ontwerpende bouwerprojecten natuurinclusief ontworpen. En we willen naar de 100%.
De praktijk: Ara Almelo
Grote gebouwvolumes maken groene keuzes urgent. Het distributiecentrum Ara wordt daarom voorzien van maar liefst één kilometer groen. Dit horizontale scherm neemt een flinke sprong voorwaarts in het vergroenen van dit gebied en het vergroten van de biodiversiteit. Door het ontwerp is dat ook nog eens goed zichtbaar en markant. Ara Almelo presteert hierdoor 66% beter dan de wettelijke MPG-norm (Milieu Prestatie voor Gebouwen). De groengevel van Ara Almelo is parametrisch ontworpen. Meer hierover lees je hier.